Amb motiu del 25º aniversari de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, una colla d’il·luminats s'ha proposat crear un punt de reunió i trobada de tots aquells que han passat, al llarg d'aquests anys a la nostra Escola, des de els inicis a l'Hotel Mònica fins al privilegiat emplaçament a la platja de la Llosa.
Bé companys/es aquest és un canal de reunió, on poder retrobar-nos, saber de les nostres vides professionals (fer safareig), poder intercanviar experiències i proposar activitats gastronòmiques ludicofestives

Banquet fi de Curs

dimarts, 3 de juny del 2008

Xavier Ferraté SAFAREIG I



Entrevistat : Xavier Ferraté, Cap de cuina i propietari del Bresca Restaurant.
Entrevistadora: Sra. Güell alumne de l’HiT


1·En quina mesura han influenciat els estudisa l’escola en la seva carrera professional?
Vaig començar quan encara feien la F.P. de 5 anys, fins l’any 93/94. Era molt diferent d’ara, els estudis m’han ajudat molt per obtenir una base i anar creixent de mica en mica.
2·Creu que s’obren més portes a un jove que pot estudiar cuina que a un altre que
s’incorpora directament al món laboral?

Jo crec que sí, encara que també depèn del tipus d’establiment en el que vulguis treballar perquè de vegades hi ha llocs on no volen que l’alumne sàpiga més que l’amo, però si jo hagués de triar entre un noi d’escola i un de fora jo triaria un noi d’escola.
3. Què pensa dels concursos gastronòmics que sovint s’organitzen per a joves cuiners I estudiants?
Crec que és interessant perquè et motiva, i encara més si és a nivell d’altres escoles perquè així et pots comparar i veure si val la pena estar a l’escola que estàs. Però no hi ha d’haver rivalitat. Abans els cuiners amagaven les receptes perquè ningú els copiés, però ara la rivalitat en el món de la cuina ja no existeix.
4. Quins van ser els seus primers passos darrera els fogons?
Vaig començar a treballar a l’ hotel Miramar de Cambrils, desprès vaig estar a l’Empordà a l’hotel Sa Punta de Pals, a l’hotel Jean Lluc Figueres a Barcelona, 8 mesos al restaurant Can Bosch de Cambrils i per últim a Vic al restaurant Jordi Perramon fins a obrir el meu restaurant l’any 2001.
5. Quina és l’anècdota en una cuina que el deixa marcat?
El dia que la meva dona i jo vam dedicar el matí a la neteja del restaurant i no vam pensar en obrir la clau de pas del gas que està sota d’una taula i a l’hora del servei hi havia una familia asseguda en aquella taula i els vam haver de fer aixecar per poder obrir el gas perquè sinó no podiem cuinar! encara riem cada cop que pensem en aixó.
6. Quin és el secret que millor guarda per gaudir de la cuina?
Que t’ha d’agradar i has de creure en la feina perquè així aniràs tirant sinó, no podràs aguantar el ritme.
7. Què motiva a un jove a posar-se la manta al cap i muntar un restaurant?
Doncs que quan ja estàs cansat de tombar d’aquí i cap allà o et converteixes en un mercenari i t’adaptes a la situació o t’arrisques i amb l’experiència i les idees que has agafat et montes el teu propi negoci.
8. Defineixi la cuina que presenta el Bresca?
És una cuina que fan dues persones per a donar de menjar com a màxim a 15-20 persones. És una cuina de coccions molt curtes i intenta no manipular gaire els aliments, sense floritures ni decoracions.
9. Podria dir-nos un avantatge i un inconvenient de ser cuiner?
Jo trobo que tot són avantatges perquè m’agrada tot el què faig i inconvenient que no es puguin regularitzar els horaris.
10. Per què creu que els últims anys la cuina s’ha mediatitzat tant?
Perquè era necessari, ja que sempre ens volem comparar amb els francesos que van més
avançats que nosaltres i aquí estavem més parats. Al ser un país més turístic haviem de fer el “boom” amb un món com és el de la cuina.
11 Quins cuiners han estat la seva font d’aprenentatge?
Tots els companys cuiners amb els que he treballat, però si hagués d’anomenar algun de
conegut…Miquel Màrquez (Restaurant Sala de Berga) és un geni dels bolets!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'informació al vostre mail

Si voleu que totes les novetats arrivin al vostre mail, només cal que cliqueu on posa subscriure's a: Missatges i seguir les pases que indica. Molt fàcil! i així estareu al dia de les activitats, noticies o safareig que es faci des de aquest punt de trobada, Una abraçada i salut!