Amb motiu del 25º aniversari de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, una colla d’il·luminats s'ha proposat crear un punt de reunió i trobada de tots aquells que han passat, al llarg d'aquests anys a la nostra Escola, des de els inicis a l'Hotel Mònica fins al privilegiat emplaçament a la platja de la Llosa.
Bé companys/es aquest és un canal de reunió, on poder retrobar-nos, saber de les nostres vides professionals (fer safareig), poder intercanviar experiències i proposar activitats gastronòmiques ludicofestives

Banquet fi de Curs

dissabte, 28 de juny del 2008

LLIURAMENT DE LES BEQUES EDUCAR MENJANT

La primera edició de les Beques EDUCAR MENJANT, convocades per a projectes sobre experiències educatives en el món de l’alimentació, ha assolit un èxit extraordinari de participació, amb més de 70 iniciatives provinents de tota Catalunya.
El Jurat de les beques ha estat format per:
Jaume Pagès. Mestre, president de l'Associació Catalana d'Anorèxia i Bulímia. Conseller delegat d'Universia i exrector de la UPC.
Isma Prados. Cuiner. Presentador de programes gastronòmics a TV3.
Rosa M. Terradellas. Professora del departament de Pedagogia. Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona.
Tona Castell. Mestra i Psicopedagoga. Subdirecció General de Comunicació i Atenció a la Comunitat Educativa. Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
Gemma Salvador. Dietista. Programa Alimentació i Nutrició. Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
El secretari és l'escriptor Josep M. Fonalleras.

Les beques guanyadores en aquest a edició 2008 són:

- Menjar amb els cinc sentits (CEIP i AMPA Itaca de Barcelona ) A l’escola, el temps de migdia esdevé un entreacte en l’horari docent on l’àpat és el protagonista. La principal activitat de l’Associació de Mares i Pares de l’Escola Itaca (AMPA) és la gestió del menjador escolar. Això suposa tot un repte, que assumim, coneixedors de les conseqüències que té l’alimentació dels nostres fills en la seva salut. La importància de la nostra tasca no ens fa oblidar el component lúdic, indispensable per a engrescar a tothom i que menjar sigui un plaer, fins i tot a l’escola. L’AMPA tria les empreses que gestionen el temps de migdia, supervisa el servei i fa el seguiment del menjador escolar conjuntament amb la direcció del centre i els mateixos proveïdors. Les nostres filles i fills tenen un canal per expressar queixes, observacions i suggeriments. Paral·lelament hem iniciat un projecte d’educació en l’alimentació amb diferents punts forts segons el curs a qui van destinats. (Veure 4) La concessió de la Beca Educar Menjant permetria consolidar el grup de persones que de manera desinteressada està tirant endavant aquesta iniciativa i que troba en la manca de recursos un dels obstacles més difícils de superar. A l’hora aquest reconeixement prestigiaria la seva tasca anònima i no sempre apreciada, i podria animar a col·laborar a d’altres mares i pares.
- Nyam, nyam! Aprenem tot menjant (CEIP i AMPA Josep Boada de Riudarenes, Girona)
El projecte que presentem conjuntament (AMPA CEIP Josep Boada de Riudarenes i Raquel Maspoch) es titula “Nyam, nyam! Aprenem tot menjant” i consisteix en la creació i implementació d’un curs d’activitats extraescolars vehiculades a través del món de l’alimentació i la gastronomia. El curs té una durada de 35 sessions setmanals d’1 hora cadascuna i s’estructura a través de 3 mòduls principals: el menjar i la salut; el menjar i la cultura; i el menjar i la naturalesa. Els materials del curs estan pensats per un grup de 20 nens i nenes de 6 a 8 anys
El projecte té com a objectiu principal formar adults conscients de la importància d’alimentar-se correctament i amb la capacitat de valorar la gastronomia com a tret cultural. El curs també treballarà el respecte pel medi ambient com a element clau per consumir aliments de qualitat. L'activitat es farà al poble de Riudarenes, municipi de 2000 habitants amb un greu dèficit d’oferta formativa no reglada. En aquest sentit, el curs també té l’objectiu d’afavorir la relació entre nens de diferents edats en un context de lleure per tal que el dia de demà el poble gaudeixi d’una xarxa social activa.

Els guanyadors van rebre un xec simbòlic en l’acte de lliurament de les Beques, que es va celebrar dilluns al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, on hi ha instal·lada la seu de la Fundació Jaume Casademont. A l’acte hi van asistir el cuiner Isma Prados, el mestre i president de l’Associació Catalana d’Anorèxia i Bulímia, Jaume Pagès; i la mestra Tona Castell, en representació del departament d’Educació; membres del jurat, i també el secretari sense vot, l’escriptor Josep Maria Fonalleras. Tant l’organització com el Jurat han fet una valoració molt positiva d’aquesta convocatòria, amb la qual cosa se n’assegura la seva continuïtat.

dilluns, 16 de juny del 2008

Ferran Adrià, doctor ‘honoris causa’ por la Universidad de Aberdeen


La universidad escocesa de Aberdeen investirá doctor ‘honoris causa’ en humanidades al chef Ferran Adrià por sus aportaciones al mundo de la gastronomía a partir de su trabajo al frente de El Bulli, considerado el mejor restaurante del mundo.El Centro de Pensamiento de Arte Moderno de la universidad escocesa ha sido quien ha propuesto al cocinero catalán por su contribución al pensamiento contemporáneo. Consideran que existe conexión entre su trabajo y las tendencias artísticas y filosóficas del siglo XX y lo comparan con Dalí o Picasso.Adrià, que ya es doctor ‘honoris causa’ por las universidades de Barcelona y Autònoma de Barcelona, declaró ayer (9 de junio), en el programa Versió RAC 1, de RAC 1, que este premio “es para todos los cocineros, los amantes de la gastronomía de este país, independientemente del tipo de cocina”.En el marco de la entrevista radiofónica, Ferran Adrià quiso evitar entrar en polémica con Santi Santamaria y explicó que los productos químicos en la cocina se utilizan desde hace mucho tiempo: “son productos texturizantes y se utilizan desde hace 50 años en la pastelería de lujo y al mundo de la cocina. El mejor chocolate del mundo lleva lecitina, sino no es fluido. Lo que pasa es que si te dicen que las aceitunas se hacen con sosa cáustica y cloruro sódico, te espantan. Y es que el cloruro sódico es la sal”.En referencia a la repercusión de la polémica, el chef catalán remarcó que lo que más le preocupaba era que perjudicara el trabajo que han llevado a cabo muchas personas durante años: “a mí no me preocupaba tanto a nivel personal, sino el trabajo de miles y miles de personas durante 10 años que no podían echar abajo con acusaciones que se ha demostrado que no eran verdad”.Adrià será investido el próximo 1 de julio, en un acto que tendrá lugar en el Marischal College d’Aberdeen.Premio Gaudí Gresol también para Ferran AdriàLa Fundació Gresol ha concedido el premio Gaudí-Gresol a la notoriedad y la excelencia a Ferran Adrià. El objetivo de este reconocimiento, que se entrega desde hace más de una década, es premiar a las personas que destacan en su sector profesional y que se convierten en un modelo a seguir. En esta ocasión, el chef catalán ha recibido el premio por su aportación en el mundo de la gastronomía.Ferran Adrià recibirá el premio –un busto de Antoni Gaudí tallado en bronce- el próximo 17 de junio en el acto que se realizará en el Palacio Ferial de Reushttp://www.forumgastronomic.com/fgsql/index.asp?id=1531&zona=noticias

dilluns, 9 de juny del 2008

Reproduim les declaracions de l'Associació de cuiners Eurotoques com a reacció a las declaracions de Santi Santamaria. La Guerra de la cuina III



La Asociación de Cocineros Euro-Toques España y los abajo firmantes en particular quieren expresar su indignación por las manifestaciones vertidas por Santi Santamaría en la entrega de los premios "Temas de Hoy" a su libro "La Cocina al Desnudo".
Consideramos en primer lugar que echar por tierra el prestigio ganado por nuestra profesión mediante el esfuerzo de todos a través de muchos años de hacer las cosas honestamente, es cuando menos una atentado al espíritu de solidaridad y al respeto hacia sus propios colegas.
Si además de esto se hace sembrando la desconfianza en la utilización de productos de dudosa salubridad, se está creando una alarma social de consecuencias incalculables.
Además de ser falso testimonio es algo gravísimo, ya que los nuevos gelificantes , espesantes y otros ingredientes tienen toda la garantía a nivel saludable ya que son productos que se utilizan en nuestra alimentación diaria desde hace muchos años.
Las declaraciones de nuestro colega ponen en la picota todos los logros conseguidos en estos últimos años, no solo para el colectivo de cocineros sino para el prestigio que el país ha conseguido en su conjunto a nivel mundial, gracias, entre otras cosas, a la cocina y a los cocineros.
También manifestamos nuestra indignación ante un acto de agresión a todo un conjunto de colegas profesionales con el solo objetivo de una notoriedad personal.
El bien de uno a costa del descrédito de todos los demás. ¿Tanto puede doler el éxito de los cocineros y la cocina de este país a uno de ellos para decidirse a actuar así? Enfrentar la cocina tradicional a la moderna, sea tecnoemocional, sea del estilo que sea, es ya por principio ganas de protagonismo una vez más.
La cocina es buena o mala dependiendo de quien y cómo se practique y nadie tiene patente de corso para negar la mayor porque "no esté de acuerdo con su concepto ni con sus principios".
Practique él la que le guste y respete a los demás la que hacen,pero de verdad, no aprovechando palestras personales para montar su espectáculo mediático acusando a otros de montar este tipo de show.
Añadir a los conocimientos que un cocinero tiene, un plus de cultura, de principios científicos, de técnicas, compartirlo con toda generosidad con los demás como se está haciendo en los últimos años, no puede ser objeto de crítica.
Negarse a la evolución, frenar y echar a perder los logros que la cocina y los cocineros españoles han conseguido con un reconocimiento mundial y un éxito indiscutible, porque sean otros nombres los que figuren en los titulares, es el colmo del egocentrismo.
Y no estamos dispuestos a admitir esta injusticia.
Y sobre todo queremos dejar constancia que no hay ninguna guerra en la alta cocina española sino la opinión sin respeto ni educación de un cocinero sobre muchos colegas de su profesión.

La premsa internacional. La Guerra culinaria II


La premsa internacional s'ha fet resó de l'embolic sectorial.

Time titulava: "Santamaria l'emprèn contra els cuiners més celebrats". L'agencia Reuters abordava el tema com: "El pique de los chefs sobre la cocina pretenciosa", mentre The Guardian i The Sun insinuaven si la cuina d'Adrià pot "enverinar" al comensal. Ahir, el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va coincidir que Santamaria "s'ha passat dient que el que es fa no és segur" i va convidar al cuiner que "administri les seves diferències" amb Adrià "pel bé del país".

Llena va assegurar que l'ús de metilcelulosa "no és perillosa per a la salut" i va apuntar que ha estat precisament "el fet d'innovar el que ha aconseguit que tinguem el millor cuiner del món".

Sobre la seguretat de la metilcelulosa, coincideixen l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i la Fundació Alicia, el centre d'investigació creat per Adrià. Suport dels col·legues En Barcelona, altres cuiners amb estavella Michelin han donat suport a Adriá.

El xef de Drolma (restaurant de l'Hotel Majestic), Fermí Puig, va recordar ahir que "Ferran ens ha descobert molta gent" i que si se li hagués concedit el Premi Príncep d'Astúries a Adrià (aquest any, va tornar a ser finalista), hauria estat "un bé absolut per al conjunt de la cuina". "Santamaria no és conscient del dany que està fent", va dir Puig.

El també guardonat per la guia francesa, Ramon Freixa, va afirmar que, a pesar de respectar la cuina de Santamaria, cal reconèixer que aquesta vegada "ha meado fora de tiesto".

Volem fer debat .La Guerra de la cuina I part

Recopilació de com es va iniciar del conflicte.

En el seu discurs, al recollir el'Premi d'Avui' d'assaig divulgatiu. l'autor va denunciar el perill que suposa per a la salut l'ús de substàncies químiques en altes dosis, dintre de la denominada 'nova cuina', criticant els seus mètodes i ingredients, així com als cuiners "pretenciosos" que "donen per a mejar als seus clients plats que ni ells mateixos menjarien".
El seu llibre, titulat com 'Una visió renovada del món de la gastronomia' i que es publicarà el pròxim 27 de maig, denuncia l'ocàs de la cuina domèstica i la proliferació de la "cuina-espectacle", que utilitza ingredients i mètodes industrials en detriment de la qualitat i la naturalesa dels productes.
"Divorci conceptual i d'idees" de Ferrán Adriá" El cuiner no ha de legitimar o fer callar formes per a mejar que no són acords amb els hàbits alimentaris saludables", declara el guanyador, el lema del qual, "canvi xef per tomàquets frescos", defensa la qualitat i critica el "excés de manipulació dels productes"."Com és possible que productes que no són aconsellables per a la salut s'estiguin consumint en bona part dels restaurant més importants d'aquest país?", es pregunta el cuiner.Santi Santamaría també arremet contra cuiners com Ferrán Adriá, amb qui va dir existeix un "divorci conceptual i d'idees" que es manifesta en els ingredients i en la forma de cuinar, ja que el menjar és sinònim de "convivència", "companyia i respecte pel mercat i pels seus productors".

Posteriorment:

Declaracions a la cadena ser del propi Santi responent els comunicats arran de les seves declaracions. Ho podeís oir des del vostre ordinador.

http://www.cadenaser.com/cultura/audios/entrevista-santi-santamaria-ventana/csrcsrpor/20080526csrcsrcul_2/Aes/

dimarts, 3 de juny del 2008

Diego Moreno SAFAREIG II











Cap de cuina i propietari de l’Hotel Diego’s.
¿Cómo fueron sus inicios en el mundo de la cocina?
Cuando acabé los estudios de la EGB no sabía muy bien que era lo que quería hacer y, en aquel momento, hacía poco que existía la escuela en el Hotel Mónica. Había oído de gente que había ido, me lo explicaron y me gustó. Ante todo, me parecía divertido.
¿Su familia estaba vinculada al mundo de la hostelería?
No, mi madre era costurera y mi padre albañil. Cuando yo ya estaba en la escuela, vino a estudiar mi hermano Dani y, entonces, mis padres pensaron en montar un bar. Al ser una época en la que tenía tiempo porque estaba estudiando, pude ir fuera a trabajar y a aprender. Estuve en Suiza unos meses y hice algún stage de pastelería en Francia.
¿Estas salidas eran convenios que tenía la escuela?
No, esto lo hice por mi cuenta. Con la escuela las primeras prácticas obligatorias que hice fueron con Rodolfo Gatell , que entonces eran unos quince o treinta días.
¿Qué te ha aportado la Escuela de Hoteleria de Cambrils?
Para mí los cinco años en la escuela fueron los más importantes. Ahora no sé muy bien como funcionan los estudios allí, me van explicando cosas pero yo recuerdo que teníamos muchísimas prácticas de todo. Si entras con ganas, lo que aprendes sobretodo los primeros años, no lo olvidas nunca.
¿Que hizo cuando acabó de estudiar?
Trabajaba con mis padres en el bar en el que más tarde abrimos un comedor, donde hacíamos menús para trabajadores, porque toda esta zona estaba en obras y era con lo que nosotros podíamos hacer negocio.
¿Cuándo se plantea abrir un hotel?
Nosotros vivíamos en la parte superior del bar restaurante y hace un par de años decidimos tirarlo todo abajo y comprar un terreno que había delante para edificar lo que ahora es el Hotel Diego’s. Lo abrimos el pasado mes de Agosto.
¿Qué producto no puede faltar en su cocina?
Para mí todo es muy importante pero la sal es imprescindible para dar sabor a los platos. Tengo preferencia por ciertos productos que utilizo muchísimo en mi cocina, uno de ellos es el puerro. En mi opinión, una de las mejores combinaciones en cuestión de salsas son los puerros con mantequillas y cremas de leche, refinan mucho los platos.
¿Qué tipo de cocina elabora en el restaurante?
Yo hago una cocina que resulte rentable para el negocio, con sabores tradicionales pero dándoles pequeños matices en la presentación, con detalles modernos y decorativos. Me gusta dar información al cliente de lo que se lleva en la actualidad y siempre que esté dentro de mis posibilidades, porque no siempre tienes un personal adecuado para ello. También trabajamos con productos de la zona, sobre todo con el pescado.
¿Cuántos son trabajando en la cocina?
Pues entre semana estoy yo solo, me voy apañando. Acabamos de empezar y tenemos compromisos importantes con el banco.
Y ahora en verano, ¿no le interesaría que viniera alguien de prácticas?
Viene una chica de la escuela los fines de semana y en verano también, y pronto va a empezar otra. Tengo muy claro que el trabajo no puede salir perfectamente bien si no hay gente trabajando en la cocina. Ahora intento adaptar la cocina un poco a mí pero con el objetivo de crear una plantilla que haga que esto funcione perfectamente.
¿Cuándo decidiste abrir el restaurante, tuviste en cuenta la cantidad de mesas que querías tener, el tipo de comida y la clientela que querías recibir?
No, nosotros en este negocio lo que menos hemos tenido han sido criterios de marketing, principalmente, porque estamos en una zona urbana, desubicada del puerto y no tenemos primera línea. Este hotel en otro sitio de Cambrils saldría muchísimo más caro.
Para nosotros es importante que el hotel sea de 3 estrellas porque es una categoría que encaja con el gusto de mucha gente.
¿Tiene algún cocinero al que admire?
Si. Como mucha gente, admiro a Ferran Adrià, me parece un cocinero excepcional, un artista por lo que ha conseguido en todos los sentidos. Ha sabido provocar y estimular a otros cocineros y, de alguna manera, ha roto con una doctrina gastronómica de muchos años donde todo se hacía como decían que se tenía que hacer. Creo que ha abierto el campo a que cada cocinero sea un artista en su propia cocina, que cada uno tenga su propia personalidad y la transmita en sus platos. Es fantástico que se pueda comer un mismo plato en sitios diferentes y sepan distinto porque cada cocinero le da su toque. Eso permite al cliente elegir y dar preferencia a un sabor u otro. Antes se cerraban un poco las puertas a la imaginación.
¿Qué consejo nos da a los alumnos que empezamos ahora?
Pues que os retiréis ahora mismo de esta profesión y salgáis corriendo (jajaja). Hay que tener muy claro que es un trabajo sacrificado, que te levantas con muchos dolores de cabeza. Personalmente, puedo deciros que hay que saber aceptar los errores e irlos corrigiendo cada día para facilitar vuestra trayectoria profesional. Sin embargo, esta profesión comporta también mucha satisfacción personal y, para mí, un sentimiento de libertad y de poder hacer lo que quieres en tu trabajo.

Xavier Ferraté SAFAREIG I



Entrevistat : Xavier Ferraté, Cap de cuina i propietari del Bresca Restaurant.
Entrevistadora: Sra. Güell alumne de l’HiT


1·En quina mesura han influenciat els estudisa l’escola en la seva carrera professional?
Vaig començar quan encara feien la F.P. de 5 anys, fins l’any 93/94. Era molt diferent d’ara, els estudis m’han ajudat molt per obtenir una base i anar creixent de mica en mica.
2·Creu que s’obren més portes a un jove que pot estudiar cuina que a un altre que
s’incorpora directament al món laboral?

Jo crec que sí, encara que també depèn del tipus d’establiment en el que vulguis treballar perquè de vegades hi ha llocs on no volen que l’alumne sàpiga més que l’amo, però si jo hagués de triar entre un noi d’escola i un de fora jo triaria un noi d’escola.
3. Què pensa dels concursos gastronòmics que sovint s’organitzen per a joves cuiners I estudiants?
Crec que és interessant perquè et motiva, i encara més si és a nivell d’altres escoles perquè així et pots comparar i veure si val la pena estar a l’escola que estàs. Però no hi ha d’haver rivalitat. Abans els cuiners amagaven les receptes perquè ningú els copiés, però ara la rivalitat en el món de la cuina ja no existeix.
4. Quins van ser els seus primers passos darrera els fogons?
Vaig començar a treballar a l’ hotel Miramar de Cambrils, desprès vaig estar a l’Empordà a l’hotel Sa Punta de Pals, a l’hotel Jean Lluc Figueres a Barcelona, 8 mesos al restaurant Can Bosch de Cambrils i per últim a Vic al restaurant Jordi Perramon fins a obrir el meu restaurant l’any 2001.
5. Quina és l’anècdota en una cuina que el deixa marcat?
El dia que la meva dona i jo vam dedicar el matí a la neteja del restaurant i no vam pensar en obrir la clau de pas del gas que està sota d’una taula i a l’hora del servei hi havia una familia asseguda en aquella taula i els vam haver de fer aixecar per poder obrir el gas perquè sinó no podiem cuinar! encara riem cada cop que pensem en aixó.
6. Quin és el secret que millor guarda per gaudir de la cuina?
Que t’ha d’agradar i has de creure en la feina perquè així aniràs tirant sinó, no podràs aguantar el ritme.
7. Què motiva a un jove a posar-se la manta al cap i muntar un restaurant?
Doncs que quan ja estàs cansat de tombar d’aquí i cap allà o et converteixes en un mercenari i t’adaptes a la situació o t’arrisques i amb l’experiència i les idees que has agafat et montes el teu propi negoci.
8. Defineixi la cuina que presenta el Bresca?
És una cuina que fan dues persones per a donar de menjar com a màxim a 15-20 persones. És una cuina de coccions molt curtes i intenta no manipular gaire els aliments, sense floritures ni decoracions.
9. Podria dir-nos un avantatge i un inconvenient de ser cuiner?
Jo trobo que tot són avantatges perquè m’agrada tot el què faig i inconvenient que no es puguin regularitzar els horaris.
10. Per què creu que els últims anys la cuina s’ha mediatitzat tant?
Perquè era necessari, ja que sempre ens volem comparar amb els francesos que van més
avançats que nosaltres i aquí estavem més parats. Al ser un país més turístic haviem de fer el “boom” amb un món com és el de la cuina.
11 Quins cuiners han estat la seva font d’aprenentatge?
Tots els companys cuiners amb els que he treballat, però si hagués d’anomenar algun de
conegut…Miquel Màrquez (Restaurant Sala de Berga) és un geni dels bolets!

L'informació al vostre mail

Si voleu que totes les novetats arrivin al vostre mail, només cal que cliqueu on posa subscriure's a: Missatges i seguir les pases que indica. Molt fàcil! i així estareu al dia de les activitats, noticies o safareig que es faci des de aquest punt de trobada, Una abraçada i salut!